Energielabel

Wat is het energielabel ?
Het energielabel woningen is in 2015 door de Rijksoverheid overhandigd aan alle woningeigenaren in Nederland. Het ontvangen energielabel is voorlopig. In het voorlopige energielabel woningen staan over het algemeen de kenmerken van de woning opgenomen. Het label is uitgegeven om jou en mij bewust te maken van energiebesparing.

Het voorlopige label moeten de woningeigenaren zelf definitief maken. Bij het definitief maken van het label moet je er rekening mee houden dat je de isolatie maatregelen die (al) uitgevoerd zijn aangeeft op het label. Hierbij is het noodzakelijk dat je de eventuele bewijzen zoals facturen, certificaten meestuurt.

Het is noodzakelijk het energielabel definitief te maken, doe je dit niet ?… Dan riskeer je een behoorlijke boete.

Wat betekenen die letters in de energieladder ?
Het energielabel woningen vertelt op welke positie de woning staat op de ‘energieladder’ de energieladder woningen loopt van de letter G, aangegeven in het rood, tot letter A, aangegeven in het groen. Hoe dichterbij de A hoe beter. De tussenliggende letters zijn aangegeven met de kleuren oranje, geel en lichtgroen. De kleuren verlopen geleidelijk in elkaar over. Woningen met labels E, F,G zijn woningen waar veel energiebesparing mogelijk is. A,B,C zijn woningen waar nog wel wat besparing mogelijk is maar niet héél veel.

Toch is het altijd goed om te kijken naar de mogelijkheden. Want bij iedere besparing die je laat zitten gooi je geld weg.

Hoe besparen ?
In het energielabel staan ook de kansen voor de desbetreffende woning weergegeven. Dit zijn vaak energiebesparende mogelijkheden zoals;

  • Lampen vervangen in energiezuinige versies
  • Woning laten isoleren
  • Een nieuwe(re)/ zuinige(re) ketel laten instaleren
  • Bewust omgaan met het verbruik van energie

Wil je je woning energiezuiniger maken en benieuwd naar de kansen van na- isolatie ? Neem dan contact op met SCHOTGROEP Isolatie.